Găgăuzii: când ai Rusia în suflet | 質問の答えを募集中です! Găgăuzii: când ai Rusia în suflet | 質問の答えを募集中です!

Găgăuzii: când ai Rusia în suflet

未分類
Găgăuzii: când ai Rusia în suflet
E timpul să mai băgăm o fisă la poveștile despre frații noștri de peste Prut. Cum Moldova a fost un loc de joacă al imperiilor de-a lungul secolelor trecute, ca mai tot teritoriul României de altfel, pe acolo au rămas și urme ale jocurilor respective. Una dintre ele sunt găgăuzii, care au apărut cumva fix la punctul de contact dintre imperii, în mijlocul luptelor între ruși și turci. Despre ei discutăm azi.

Acum, trebuie să fiu sincer. Recunosc că în afară de numele exotic, nu aveam prea mare habar de care e faza cu găgăuzii și cine sunt ei. Și trebuie să fiți și voi, cei care vă uitați – câți dintre voi știați cum stă treaba cu Găgăuzia? Aveți idee de unde vin, cine au fost strămoșii lor, ce limbă vorbesc și cum naiba au ajuns să fie cam singurii creștini ortodocși de origine turcă? Știți cum au ajuns ei în Moldova, care a fost relația lor cu marele frate rus de la răsărit și cum au supraviețuit ei prigoanei sovietice?

Probabil că majoritatea dintre noi am auzit de războiul din Transnistria și conflictul înghețat de acolo. Dacă cumva nu sunteți în temă, avem un clip făcut și pentru asta. Câți dintre voi auziseră însă de conflictul între găgăuzi și moldoveni de la începutul anilor 90? Aveți idee cum s-a rezolvat și de ce s-a evitat vărsarea de sânge și o desprindere a găgăuzilor de Moldova, la fel cum s-a făcut de cei de la Tiraspol?

Știți cum funcționează relația complicată dintre găgăuzi și moldoveni, după ce primii au primit dreptul de a fi autonomi, acceptând însă să rămână parte a republicii Moldova după ce ea a devenit independentă? Cum e influențată relația asta între centru și Găgăuzia de complicatul puzzle de interacțiuni cu Rusia și Turcia, care au o relație specială cu găgăuzii? Ei bine, dacă nu știți, în următoarea oră și ceva veți afla răspunsurile la toate întrebările astea.

Dacă vi se pare prea abstract și vă întrebați – Ok, dar ce relevanță are Găgăuzia? Oricum Moldova merge înspre vest, cu găgăuzi cu tot?! – va trebui să vă dezamăgesc. Găgăuzia e una dintre părțile cheie ale războiului hibrid dus de ruși în Ucraina. Ea poate fi un cal troian al rușilor și e în mod cert un călcâi al lui Ahile al Moldovei în desprinderea de lumea rusă.

Iar apariția unor forțe reformiste pro-europene în Moldova în vara lui 2021 și declanșarea războiului din Ucraina de către Vladimir Putin în 2022 au schimbat și mai tare raporturile între Chișinău și Comrat, capitala Găgăuziei. Oricum, regiunea asta autonomă a rămas constant în ultimele trei decenii un loc în care cei cu Rusia în suflet încearcă din răsputeri să blocheze tentativele de integrare UE ale Moldovei. Acum lucrurile doar s-au acutizat.

Totul e făcut de coloana a cincea a Moscovei, inclusiv de o parte din politicienii locali, majoritatea pro-ruși feroce. Ei mizează pe dragostea de Rusia și nostalgia față de URSS a găgăuzilor, dar și de frica față de vest. Acțiunile astea sunt asezonate la greu cu propagandă rusească, pe care găgăuzii o primesc direct prin televizor, urmărind cu sufletul la gură vedetele posturilor de la Moscova.

Bomboana de pe colivă în toată povestea a fost instalarea la conducerea regiunii a unei candidate radicale, Evghenia Guțul, care a câștigat alegerile pentru guvernatorul Găgăuziei acum câteva luni. Pe lângă cele două calități cheie ale sale, aceea de șomeră și aia de personaj complet necunoscut, decisiv pentru accederea în funcție a fost sprijinul oligarhului fugar Șor. Doamna respectivă a candidat din partea partidului oligarhului, declarat între timp ilegal, iar în felul ăsta Șor și grupul său criminal au capturat o întreagă regiune. Așa s-a acutizat conflictul între guvernanții de la Chișinău și Găgăuzia. S-a trecut de la relații proaste, dar relativ politicoase la izolare și jigniri reciproce.

Cam ăsta e pe scurt complicatul context despre care vom vorbi azi. Pentru că un lucru e clar – povestea Găgăuziei și a găgăuzilor nu e deloc una simplă. Ca orice popor mic, a suferit și are probleme în a gestiona relațiile cu cele mari. Și așa a fost încă de la începuturi, despre care vom vorbi acum. Să mergem deci la origini.

Cuprins:
0:00 Introducere
04:27 Istoria găgăuzilor
14:04 Găgăuzii față cu căderea URSS. Frământări, Conflicte, Autonomie
30:19 Găgăuzia Autonomă
38:00 Găgăuzia după obținerea autonomiei
52:51 Găgăuzii între turci, ruși și UE
01:16:21 Noua Realitate de după 2020. Găgăuzia, Moldova și Rusia în războiul hibrid
01:35:13 Cum a capturat Șor Găgăuzia
01:54:18 Concluzii

Alătură-te acestui canal pentru a primi acces la beneficii:
https://www.youtube.com/channel/UC23FB2BshzRIreih7VgZ0Yw/join

Susține conținutul: https://www.patreon.com/zaiafet
ZaiaShop: https://www.zaiashop.ro
Instagram: https://www.instagram.com/zaiafet/
Facebook: https://www.facebook.com/zaiafet
Mail: horia.sarghi@gmail.com

Aparatură Folosită:
Cameră: http://bit.ly/2CRMfNB
Obiectiv 1: http://bit.ly/2XroIwM
Obiectiv 2: http://bit.ly/2KvvJqM



 ⬇人気の記事!⬇

タイトルとURLをコピーしました